ОАЕ вече има някои постижения в сферата на космонавтиката. Страната е

...
ОАЕ вече има някои постижения в сферата на космонавтиката. Страната е
Коментари Харесай

Първата мисия на ОАЕ до Марс е в готовност за изстрелване през юли

ОАЕ към този момент има някои достижения в областта на космонавтиката. Страната е извела спътници в околоземна орбита, а на 25 септември 2019 година първият космонавт на Емиратите Хаззаа Ал Мансури излетя в космоса на борда на съветския галактически транспортен съд “Союз МС-15 ”. Следващата разумна стъпка на страната е реализацията на междупланетна задача. 

Космическата стратегия на Емиратите нямаше да напредне толкоз бързо, в случай че не работеше в тясно съдействие с одобрените галактически сили. Изпращането на Мансури нямаше да е реалност, в случай че не беше реализирано съглашение сред ОАЕ и Русия. Респективно марсианската задача “Ал-Амал ” е издигната от 150 емиратски инженери съвместно с 200 американски инженери и учени в Лабораторията по атмосферна и галактическа физика към Колорадския университет, Съединени американски щати. 

Роботизираната експедиция няма да каца на повърхността на Червената планета, а ще работи в орбита към нея – разумно начало за зараждащата се междупланетна стратегия на ОАЕ. “Ал-Амал ” е необятна 2.37 метра, дълга 2.90 метра и тежи общо 1 500 кг.

На борда ѝ са инсталирани следните научни принадлежности: 

– това е главната камера на задачата. Тя е основана от емиратски и американски инженери в Колорадския университет. Способна е да снима фотоси в ултравиолетовия и забележимия диапазон на електромагнитния набор. 

– този инфрачервен спектрометър е конструиран в Аризонския университет, Съединени американски щати. Той ще учи температурните характерности на Марс, както и ледовете, водните пари и праховите вихрушки на планетата. 

– ултравиолетов спектрометър, още веднъж основан в Колорадския университет от емиратски и американски инженери. Той ще учи горните атмосферни пластове на Червената планета. 

Пристигането в околомарсианска орбита е планувано за февруари 2021 година. Орбитата ще е елиптична, с параметри 22 000 на 44 000 километра. Очаква се научната задача да продължи минимум до 2023 година, само че управлението на плана се надява на разширена научна работа до 2025 година. 

Основните проучвателен цели на експедицията са свързани с разгадаването на загадките на марсианската атмосфера. “Ал-Амал ” ще проверява какви са механизмите, по които водородът и кислородът напущат горните атмосферни пластове и отлитат в галактическото пространство. Това ще помогне в разкриването на мистерията за какво атмосферата на Марс е изтъняла, а планетата се е изменила. В предишното марсианската повърхнина е била топла, покрита с океани, а през днешния ден е студена пустиня. 

Екипът на задачата дава обещание, че данните ще са отворени и налични за цялата научна общественост. Това ще разреши те да бъдат комбинирани с данните от други роботизирани експедиции като американските “Мейвън ” и “ИнСайт ”.

Очакваме с интерес изстрелването и нека то бъде сполучливо! Стартът ще бъде сбъднат от японския космодрум Танегашима. Тук е забавно да отбележа, че Япония към момента няма благополучна задача до Червената планета, а единственият предишен опит с роботизираната експедиция “Нозоми ” бе разгласен за неуспех през 2003 година. Макар че “Ал-Амал ” е задача на ОАЕ и японците нямат научни принадлежности на борда, те ще натрупат прочут опит, в случай че изстрелването е сполучливо и по този начин ще са по-спокойни, когато изстрелят личната си задача до марсианските луни Фобос и Деймос през 2024 година.

Подкрепете положителните вести! Можете да подпомогнете Светослав Александров и КОСМОС БГ в Patreon, или да извършите подаяние чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР